YÖK Üniversitelerdeki Bazı Bölümleri Kapatıyor

YÖK (Yüksek Öğrenim Kurulu) her yıl giderek artan boş kontenjanlı bölümleri kapatma kararı aldı.

2010 yılından itibaren fizik, kimya, matematik, biyoloji bölümlerine olan tercihler giderek azalması ve üniversitelerin çok fazla boş kontenjan vermesi bu kararın alınmasına neden oldu.

2014 yılında 11’den az öğrencinin yerleştiği bölümlere artık kontenjan verilmeyecek.

Bu kapsamda 36 üniversitenin kimya bölümüne, 31 üniversitenin fizik bölümüne, 22 üniversitenin biyoloji bölümüne, 7 üniversitenin de matematik bölümüne öğrenci alımı yapılmayacak.

Böylece öğrenci kontenjanı verilen temel bilimler programların sayısı 241’den 145’e düşmüş olacak.

YÖK Başkanı Yekta Saraç bu bölümlerde görev yapan öğretim üyeleri ile ilgili formüllerini de açıkladı.

Saraç, “Zaman içinde kendilerinin ve kurumlarının da görüşleri alınarak, kendi üniversitelerinde, ilişkili başka alanlara veya programlara kaydırılmaları, eğitim dışı araştırma projelerinde kendilerinden yararlanılması gibi seçeneklerimiz gündemde” dedi.

Temel bilimler programlarına öğrencilerin talebinin düşmesi ile artık ülkemizde yavaş yavaş bilim insanı yetişmemeye başlayacak. Bununda en büyük nedeni okul bittiğinde bu bölümlerden mezun olanların çalışma alanlarının çok kısıtlı ve mezun sayısının yüksek olması. İlerleyen zamanlarda bu tercih kararları ülkemizi çok fazla etkileyebilir.