EKONOMİ

Merkez Bankası Başkanı Kim Olacak?

indir

Piyasalar ise yeni Merkez Bankası Başkanı kim olacak sorusunun yanıtını merak ediyor.

Başbakan yardımcısı Mehmet Şimşek’in MB Başkanı ile ilgili soruya verdiği cevap: “Ne Merkez Bankası’nda ne de Hazine’de bir boşluk söz konusu değil. Hazine Müsteşarlığı’nda mükemmel bir uyumla, ilgi alanı içerisinde işlerin yürütüyor. Merkez Bankasıyla ilişkin spekülasyonlar için de son derece erkendir. Şunun altını net olarak çizmek istiyorum. Bütün atamalarımızda liyakati esas alacağız, önemli olan husus budur. Bugüne kadar böyle olmuştur, bundan sonra da böyle olacaktır.”

Ekonomi kulislerinde konuşulanlara göre, Erdem Başçı’nın tekrar aynı göreve atanması zor ihtimal. Başçı’nın koltuğunun en güçlü adayı ise Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Murat Çetinkaya.

Murat Çetinkaya Kimdir?

Kuveyt Türk’ten Merkez Bankası’na gelen Çetinkaya, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile aynı okuldan mezun. Davutoğlu, Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Ekonomi bölümlerinden mezun. Çetinkaya da Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü ve çift anadal programı kapsamında aynı üniversitenin Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji bölümünden mezun oldu.

Faiz politikası nedeniyle sık sık Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hedefi olan Erdem Başçı göreviyle ilgili şunları söylemişti…

“Geçtiğimiz günlerde Sayın Başbakan’a nezaket ziyareti yapabildik. Bu görev gerçekten zor ve önemli bir görev. Verildiği son güne kadar en iyi şekilde yapılır. Arkadaşlarımız da büyük bir fedakarlıkla ellerinden gelen katkıyı yapmaya devam ediyorlar. Görev verildiği sürece son güne kadar en iyi şekilde yapılır.” demişti.

Cumhurbaşkanının sık sık dile getirdiği “Faiz Lobisi” kelimesinin direkt muhatabı kuşkusuz Merkez Bankası. Fiyat istikrarını ve enflasyonu kontrol altında tutmak olan ve bağımsız olan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası sürekli cumhurbaşkanının hedefinde olması TCMB’nın bağımsızlığı konusunda akıllara soru işareti geliyor.

Erdem Başçı’dan sonra muhtemelen yerine yardımcısı gelir. CB en azından böyle ister. Sonuçta Murat Çetinkaya’da Kuveytürk Bankasından yetişme. İstediklerini yapmaması için hiçbir engel yok önlerinde. Kısacası Erdem Başçı’nın görev süresi dolduktan sonra yerine gelecek isim hiç kuşkusuz Cumhurbaşkanı’dır.

Samet Demir