Kanada’da Komünist Eyleme Yapılan Müdahale Yasadışı

Kanada’da kemer sıkma politikasına karşı yapılan, komünistlerin ve kapitalizm karşıtlarının katıldığı eyleme polisler sert müdahalelerde bulundular. Kanada’da kendisini ‘genç komünistlerin ve kapitalizm karşıtı devrimcilerin örgütü” olarak tanımlayan Mouvement Étudiant Révolutionnaire’nin kemer sıkma politikaları, harç artışları ve üniversite fonlarında yapılan kesintilere karşı yaptığı ve binlerce kişinin katıldığı eyleme polis saldırıda bulundu.

ca6aefww8aexrjk

ca6aezzwwaanl7l

Polis plastik mermiler kullanmış pek çok öğrenciyi dövmüş ve hastanelik etmişti. Polisin müdahale etmeye yetkisi olmadığı açıklanırken, müdahaleden önce uyarıda bulunulması gerektiği ancak bunun da yapılmadığı belirtildi. Dünyanın pek çok yerinde polisin sert müdahaleleri görülürken böyle bir açıklamanın gelmesi sosyal medyada şaşkınlık yarattı.

Polis şiddetine uğrayanların görüntüleri ve yaşadıklarını paylaşması için bir internet sitesi kurulurken, Quebec öğrenci sendikası ASSE’nin sözcüsü Camille Godbout, öğrencilerin istedikleri yerde yürümeye hakları olduğunu, eylemlerin doğası gereği yürüyüş yolunun başkaları tarafından belirlenemeyeceğini söyledi. Ancak belirli rotalarda yüründüğünde bile polislerin müdahale ettiği de aktarıldı. Eylem hakkının engellenemeyeceğini de belirten Godbout, dünyanın pek çok yerinde polis şiddetine maruz kalan eylemcilerin yılmamasını da istedi.