Japon Bilim Adamları Dünyanın En Güçlü Lazerini Üretti

Japonya’da bulunan Osaka Üniversitesi’nde bilim insanları dünyanın en güçlü lazerini ürettiler. LFEX (Laser for Fast Ignition Experiment – Hızlı Ateşlenen Lazer Denemesi) adı verilen düzenek  2 petawattlık (2.000.000.000.000.000 watt) lazer ışını üretiyor. Bu lazer her ne kadar inanılmaz bir güç üretse de, ışınlama yaratmak için gereken eşdeğer enerji bir mikrodalga 2 saniye boyunca çalıştırmak için gereken güç ile aynı. Osaka ekibi düşük güçten yüksek güç üretmek için sadece 1 piko-saniyelik bir ateşleme yapıyorlar. Bu da saniyenin trilyonda biri kadar enerjiyle çalışıyor demek oluyor. Bilim insanlarının iddiasına göre ise ortaya çıkan bu güç tüm dünyada tüketilen elektriğin 1000 katı güce eşdeğer seviyede. Işının gücünü yükseltgemek için 100 metre (300 feet) uzunluğunda cam paneller (mercekler) LFEX cihazı boyunca özel bir şekilde hizalandırılmış. Piko-saniye gibi zaman dilimlerinde uğraşılan bu teknoloji, büyük wattlar üretmek için yüksek seviyede güce ihtiyaç duymaması araya konan ayna ve mercekler ile sağlanmış, mercek ve aynalar aracılığıyla daha fazla güç elde edilmesi başarılmış.

lfex001
Osaka Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Doçent Doktoru Junji Kawanaka amaçlarının 10 PetaWatt’lık enerji üretmek olduğunu söyledi. ayrıca elbette bu yaptığımız bilimsel mühendislik açısından etkileyici bir başarı dedi.
Popular Science dergisine göre 50,000 wattlık bir lazer , İHA(İnsansız Hava Aracı)ları 1,6 km uzaktan düşürebiliyor. Japonya’da üretilen bu lazer ise 50 kW’lık lazerden 10 milyar kat daha güçlü. Bugüne kadar üretilen güçlü lazer Teksas Üniversitesi’nin 1 petawattlık lazeriydi. Fakat yeni üretilen lazer iki kat güç üretse de, ekibe göre 100 kat daha fazla enerji üretiyor.

Screen-Shot-2015-07-28-at-1.43.05-PM