İOTT ve 13. Üniversiteler Arası Tiyatro Şenliği

Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi İdari bilimler Fakültesi’nin ilk üniversite tiyatro topluluğu olan İktisat Oyuncuları Tiyatro Topluluğu (İOTT) 1981 yılında Ege Üniversitesinde kurulan bu topluluk, 1982 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi’nin kurulmasıyla üniversite bünyesine geçti.

Dokuz  Eylül üniversitesinin en köklü topluluğu İOTT, 34 senelik birikimiyle kültürü olan bir topluluk. Tiyatro şenliği bundan 14 sene önce başladı ve geleneksel hale geldi. O dönemler çok daha zordu, henüz okulda tiyatro sahnesi ya da bu sahnelere hazırlık için gerekli altyapılar yoktu. 13üncüsüne başlanan şenlikte şimdiye kadar bir çok topluluk ağırlandı ve on binlerce öğrenciye ücretsiz oyunlar sergilendi.

Yapılan iş üniversite tiyatrosu, öğrenci odaklı, gişe kaygısı olmayan ve deneysel bir iş. Devlet tiyatroları yada özel tiyatrolar gibi mantıklara sahip olmayan, yönetmen tiyatrosu yerine öğrenci tiyatrosu. Tamamen öğrencilerin bir araya gelip kendi aralarında oyunların düzeninin yapıldığı, uyarlandığı ve oynandığı bir topluluk. Sadece bu nedenden bile büyük bir ilgi gördüğünü söyleyebiliriz.

IMG_0327

Burada yapılan işler gerçekten büyük saygı duyulması gereken, ilgi görmesi gereken ve aslında zaten gören işler. Eylül ayından itibaren haziran ayında okulun kapanmasına kadar sıkı çalışma periyotlarıyla iş sürdürülüyor. Özellikle yeni oyunculara yada oyuncu adaylarına öncelik verilmesi bu işe gerçekten gönül verildiğini, gönüllü yapıldığını gösteriyor. Bu işin tekniğini, oyunculuğunu, afişini, şenliğini yani her şeyini bu topluluktaki öğrenciler hallediyor. Gerçekten içinde yer almadan özellikle kendi dersleri ve özel hayatlarının da olduğunu hesaba kattığımızda verdikleri emeğe saygı duymamak imkansız oluyor.

Amaç profesyonel oyunculuk yada para kazanmak değil. Üniversitede elinde imkan var-yok farketmeksizin, tiyatro izlememiş, fırsatı olmamış insanlara ücretsiz ve kaliteli tiyatro sergilemek. Türkiye’nin bir çok şehrinden gelen tiyatro topluluklarıyla ortaklaşa bir çalışma ile bir haftada 14 tane oyunu ücretsiz izlemek bir insana gerçekten çok fazla şey katar.

Şenlik 4 Mayıs ve 10 Mayıs arasında olacaktır.

Şenlik Programı ise şu şekildedir:

4 Mayıs 2015

13.00 Kocaeli üniversitesi Tiyatro Topluluğu ( “Kaos Teorileri – Alexander Dinelaris” )

20.30 Açılış Kokteyli ( Müzik, koreografi gösterileri ve kokteyl )

5 Mayıs 2015

13.30 Ayçe Abana ile Söyleşi

20.30 İktisat Oyuncuları Tiyatro Topluluğu ( “Eşekarıları – Aristophanes” )

6 Mayıs 2015

13.00 Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ( “Karmakarışık – Ray Cooney” )

20.30 Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ( “Lysistrata – Aristophanes” )

7 Mayıs 2015

13.00 Sakarya Üniversitesi Tiyatro Topluluğu ( “Othello – Sheakspeare”)

17.00 MSGSÜ Tiyatro Kulübü ( “Masanın Altında – Roland Topor” )

20.30 Doktorlar Tiyatro Atölyesi ( “Tanrı – Woody Allen” )

8 Mayıs 2015

13.00 Çukurova Üniversitesi Tiyatro Kulübü ( “Yüzsüz – Dario Fo”)

20.30 İktisat Oyuncuları Tiyatro Topluluğu ( “Eşekarıları – Aristophanes” )

9 Mayıs 2015

13.00 Galatasaray Üniversitesi Tiyatro Topluluğu ( “Andorra – Max Frisch” )

17.00 Haliç Konservatuar Bölümü ( “Akıl Defteri – Jean Claude Carriere” )

20.30 Hangar Tiyatro Atölyesi ( “Ayı – Anton Çehov” )

10 Mayıs 2015

13.00Ordu Orta Oyuncuları ( Küçük Prens – Antony Saint Exupery” )

Gazi Tiyatro Akademi ( “At – Gyula Hay”)

Oyunları izleyenler eleştirilerini, oyunlardan sonra fuaye alanında oyunla ilgili ya da topluluğun mantığıyla ilgili soruları özgürce, çekinmeden dile getirebiliyorlar. Günümüzde insanların çokça karşılaştığı düşüncenin ifade edilmesinin kısıtlanmasını da hesaba katarsak, medeni bir ortamda medeni bir şekilde görüş alışverişi yapılmasına artık mucize gözüyle bakıyoruz.

11221683_748065438647521_3799450517935277304_o (1)

İOTT ile ilgili bütün sorularınızı, eleştirilerinizi fikirlerinizi D Blok zemin kattaki odalarında kendilerine ulaşarak yada bunların dışında aşağıda vereceğimiz linklerden iletebilirsiniz. Okulumuzda özgürlüğün renklerini bu şekilde görmek gurur verici bizler için.