GÜNCEL

90 Günde Amsterdam’dan İstanbul’a

Funda Müjde, Dorpsstraat 355 Wormer. Handbike

Adana’lı göçmen bir ailenin kızı olan Funda Müjde, 7 yıldır tekerlekli sandalye ile hayatını sürdürüyor. Hollanda’nın Zaandam kentinde büyüyen Müjde, radyo programı yapıyor, Telgraaf adlı gazete yazılar yazıyor ve Hollanda’nın tanınmış tiyatro simalarından biri. Ve şimdi 90 günde Amsterdam’dan İstanbul’a özel bir bisikletle gitmeye hazırlanıyor.

2007’de İstanbul’a gerçekleştirdiği bir seyahat sırasında bindiği taksiye başka bir aracın çarpması sonucu yürüme yetisini kaybeden Funda Müjde 7 yıldır tekerlekli sandalyeye mahkum yaşıyor.Şimdilerde yalnızca ellerini kullanarak hareket ettirebileceği özel bir bisiklet sayesinde Amsterdam’dan İstanbul’a gitmeye hazırlanıyor.

İlk zamanlar çok korkmuş olsa da zamanla korkularını yenmesiyle hayata yeniden dört elle sarılan Müjde, Türkiye’den Hollanda’ya işçi göçünün 50.  yıl dönümü sebebiyle babasına bir hediye vermek istemekte ve bunun için okullarda tiyatro gösterileri ve misafir işçi olarak anılan Tür göçmenleri anlatan bir çok kültürel etkinlik hazırlamış. Bu proje çok beğenilmiş olsa da ekonomik krizin etkisiyle yaşama geçirilememiş.

Konusu yürüyüş olan bir televizyon programın katıldığı sırada, satıcı firmanın da desteğiyle, yalnızca elle hareket ettirilebilen 10.000 euroluk özel bisikletten bir tane almış. Bu yürüyüş programından sonra bisikletle Amsterdam’dan İstanbul’a gitmeye karar vermiş. 28 Mayıs’ta hazırlıkları tamamlanan  yolculuğa yol boyunca eşi ve kayınbiraderi bir karavanın içinde ona eşlik edecek. Yolculuğun ilk 10. ve 50. kilometrelerinde başka bisikletliler de Müjde’ye eşlik ediyor olacak.

Yolculuk Çarşamba günü başlayacak ve 90 gün sürecek. Müjde, İstanbul’da özel bir törenle karşılanacak.

Yasemin Özkan