2017’DE YAŞANAN EN BÜYÜK HACK VAKALARI

Uzmanlara göre 2017, “Hiçbir şey göründüğü kadar güvenli değildir.” yılıydı.

Bitdefender isimli bir antivirüs yazılım şirketinin araştırmalarına göre fidye yazılımlarının 2017’de aldığı paranın yaklaşık 2 milyar doları bulduğu söyleniyor. Bu rakam 2016 yılının iki katı.

2017’de yaşanan en büyük hack vakalarına bir bakalım.

1-)Equifax

Hackerlar Equifax’i(EFX) hacklemeyi başardılar. Equifax ABD merkezli en büyük kredi bürolarından birisidir. Bu yılın temmuzunda hackerlar 145 milyon kişinin bilgilerini çalmayı başardılar.
Equifax, bu olayı 2 ay sonrasında açıkladı.

2-)WannaCry

WannaCry adlı bu fidye yazılımı zamanında 150 ülkeye bela olmuştu. Hatta NSA‘in bilgilerini sızdırmıştı. Mayısta çıkan bu fidye yazılımı iş tabanlı güncel olmayan Windows işletim sistemlerini hedef almıştı. WannaCry’ın arkasındaki hackerlar, bilgisayarları kriptolayarak fidye istediler. 300.000’den fazla bilgisayar bu saldırıdan etkilendi.

3-)Bad Rabbit

2017’de yaşanan diğer bir büyük fidye yazılım facialarından birisi. Bu yazılım bilgisayarlara İnternet sitelerinde çıkan sahte Adobe Flash güncellemesinden girdi. Yazılım bilgisayara girdiği zaman otomatik olarak ağ ve paylaşılan klasörleri bularak bilgileri çalıyor.

2017’nin ekim ayında çıkan bu virüs en çok Rusya’yı etkiledi. Fakat uzmanlar bu virüsün Ukrayna, Türkiye ve Almanya’yı da etkilediğini belirtti.

Bu olaydan sonra internet kullanıcıları internet sitelerdeki reklamlardan ya da pop-up‘lardan uzak durmaları gerektiğini acı şekilde öğrenmiş oldu.

4-)Uber Olayı

2016’da yaşanan hack vakasının Uber tarafından 2017’de açıklanması Uber kullanıcılarını epey bir kızdırmıştı.

Yaşanan bu hack vakasında 57 milyon Uber kullanıcısının bilgileri çalınmış, Uber de bu olayı örtbas etmek için hackerlara 100.000 dolar ödeme yapmıştı.

İlgili haber : UBER 2016’DA HACKLENDİĞİNİ AÇIKLADI

5-)İlçe Okullarını Hedef Alan Hackler

Birleşik Devletler Eğitim Departmanı; öğretmenleri, aileleri ve K-12 eğitmenlerini ekim ayında yaşanacak olan hack vakasına karşı uyarmıştı.

Montana’daki ilçe okullarındaki öğrenciler ve veliler can güvenliklerinin tehlikede olduğunu açıklamıştı. Bu ilçe okullarına dadanan hackerlar, ailelerin ve çocukların telefonlarına tehtid mesajları gönderiyorlardı.

Bu saldırıyı üstlenen “The Dark Overlord” adlı grup, okullara kayıtlı olan kişilerin ve ilçedeki çalışanların bilgilerini çaldıklarını duyurdu. Bilgileri yok etmek için para istedi. İlçedeki okullar 3 günlüğüne eğitime devam edemedi.

Sizin için derlediğimiz 2017’de yaşanan en büyük hack vakaları bunlardı. Sizce 2018 siber güvenlik açısından nasıl bir yıl olacak?